„U Nemačkoj nebo je vaša granica“

Pozdrav iz Štutgarta!

Obraćam se ovim putem pre svega da izrazim zahvalnost agenciji Injob, a ujedno da svojim iskustvom i informacijama približim kolegama kako stvari u Nemačkoj funkcionišu.

Da krenem od početka.

Putem fejsbuka sam videla oglas o zapošljavanju u Nemačkoj i učenju jezika, poslala sam svoj CV u dve agencije. Jedna je prilično koštala, ali ne bi li delovali kao dobročinitelji, izlazili su u susret da otplata časova nemačkog jezika, posredovanja, nalaženja posla i ostalih usluga započne kada posao dobijem i počnem da radim. Hmmm… medveđa usluga, da ne kažem nikakva. Nešto što nikako ne biste trebali prihvatiti. Druga agencija, koja je postala i moja, Injob International, predstavila je sebe u potpuno drugačijem svetlu. Toliko je bila primamljiva i sa tako olakšavajućim uslovima da sam, moram priznati, posumnjala u te lepe priče. Međutim, ispoštovano je sve što je rečeno i dogovoreno još prvog dana, decembra 2016. godine.

Učenje jezika trajalo je oko godinu i po dana, do nivoa B2. Dobila sam stipendiju, te me učenje jezika nije koštalo ni dinara. O terminima časova dogovarali smo se u grupi i sa samim profesorima, tako da se to uklapa i u naš mučan raspored svakodnevnih i ne tako malih obaveza.

Svu potrebnu dokumentaciju, koja uopšte nije mala, oni su pripremali, sređivali, prevodili i slali. Zapravo u tom trenutku uopšte niste ni svesni kolika je to pomoć i velika stvar koju neko radi umesto vas. Pri tom jako ljubazan i prijateljski nostrojen kolektiv, spreman da odgovori na sva pitanja.

Negde na kraju nivoa B1 imala sam razgovor za posao u Štutgartu za kliniku RBK (Robert Bosch Krankenhaus) i dobila ga. Ni tada niste sami, prilikom samog razgovora neko od tima Injob-a je sa vama, kao podrška i za sve što ne budete razumeli, da vas uvere da je sve u redu i da ćete biti sjajni. Dobila sam posao. Tada je počela prava “igranka“. Moje je bilo da i dalje samo učim jezk i položim TELC ispit nivoa B2 nemačkog jezika, ali konzulat i sve što se tog dela tiče vas dovodi do ispitavanja krajnjih granica strpljivosti. Tako je makar bilo tada. Tu vam niko ne može pomoći, to je nemačka birokratija koja takođe, da ne verujete, radi po principu “Fali Vam jedan papir“.

Maja meseca 2018. godine došla sam u Štutgart. Svaki početak je težak, pa i ovaj. Jezik naučili, položili ali prvi susret čini da poverujete da ne znate ništa i da ga nikada nećete progovoriti. Ali dođe vremenom sve, prisećate se svega, polako započnete komunikaciju i sve dođe na svoje mesto. Nije idealno i ne sasvim gramatički tačno… ali sve je bolje nego da ćutite jer ste nesigurni kako ce zvučati. Injob International sarađuje sa ozbiljnim klinikama koje vam obezbeđuju i smeštaj. Sve to je na prvi utisak ovako i onako, svakako nije naša kuća, neka soba lepša, negde se kuhinja deli i slično. Da se ne lažemo, niko vama stan neće izdati, viza kratka, ugovor takođe, prosto niste stanodavcima pogodni, ne znaju oni koliko ćete se zadržati. Verujem da ove informacije već imate ali ih naglašavam ne bih li istakla još jednu veliku stvar koju Injob obezbeđuje. Za prvih tri do šest meseci imate smeštaj pa ako vam se ne svidi, onda tražite ono što vama odgovara.

Nostrifikacija diplome … Moju su dokumentaciju za nostrifikaciju diplome zaposleni u Injob-u poslali još dok sam bila u Srbiji, dobila sam 8 meseci rada kao Pflegehelferin. Tokom petog meseca rada, uprava RB klinike odlučila je da  zbog pozitivnih “ocena“ mojih nadređenih, fazu nostrifikacije skrati i da odmah pošalju dokumenta i predlog da 3 meseca ranije dobijem diplomu Nemačke Republike. Nakon dobijanja diplome prelazim na svoje stalno radno mesto (dogovoreno još u Beogradu) – operacioni blok gde radim kao instrumentarka.

Integracija u Nemačkoj … Hm, apsolutno individualna, stvar snalaženja, upornosti i želje. U mom slučaju sve je teklo kako sam zamislila i sve je to moja zasluga. Ja se sada ovde osećam kao kod kuće, radim posao instrumentarke koji sam i u Srbiji obavljala proteklih 12 godina. Nemački narod vas i te kako poštuje i veliča ako ste radni i vredni. To u Srbiji nažalost nikada nisam doživela. Ukoliko ste svestrani, radni, uporni, ovde u Nemačkoj nebo vam je granica. Toliko je puno mogućnosti. Kada dobijete diplomu i prođe vreme u kojem ste se pokazali ko ste i kakvi ste u poslu, tada bukvalno po potpisivanju novog ugovora sada kao medicinski tehničar vi postavljate uslove rada.

Jako je važno da na teškom početku – a kada kažem teškom, mislim na nedostajanje voljenih – imate pravog i sigurnog partnera. A to je svakako Injob International. Njihovo posredovanje i briga o meni nije se završila mojim dolaskom u Štutgart. I dalje su tu, za svaki papir, pitanje ili problem.

To bi bilo ukratko od mene 🙂

Vama, drage kolege, želim da vam sve teče glatko i svaku sreću na putu do Nemačke.
Injob-u …Vi ništa nemojte menjati, ostanite stabilan oslonac i siguran put  svima koji žele više!

Pozdrav iz Štutgarta
Marija Đinđić

 

Uncategorized @sr