POZDRAV SA KLINIKE U KREFELDU

Zaposlena sam u klinici Helios u Krefeldu na odeljenju kurativne internističke intezivne nege.

Sve je počelo ne tako davne, ali za mene sada već daleke 2016 godine. Tražeći posao u inostranstvu naišla sam na agenciju Injob International. Najpre sam počela da učim jezik kod njih, ne želeći da se vezujem ugovorima za agencijske usluge, jer me je bilo strah zbog raznih priča koje sam imala priliku do tada čujem i iskustava raznih ljudi sa različitim agencijama. Imala sam sreću da mi profesorka bude prof.Tanja Jaksić. Divna žena, velikog srca, velike ljubavi prema nemačkom jeziku, kulturi, mentalitetu, narodu. Sa tolikim žarom je predavala da je bilo nemoguće ne zavoleti i ne truditi se da budete uvek bolji i bolji. Nekako, kad  vam padne samopouzdanje i postanete bezvoljni, setite se nje, „žene velikog srca“ i bude vas sramota da ne učite. Naravno, pored nje tu su bili gospodin Jovan Stojanović i g-đica Aleksandra Stojanović, um i snaga agencije Injob. Imala sam dovoljno vremena da ih upoznam i ulili su mi veliko poverenje svojim trudom, zalaganjem, profesionalnošću.

Na A2-nivou već su počele da stižu razne poslovne ponude. Na intervjuima Aleksandra nas je pripremala za intervjue sa poslodavcima, govorila kako da se ponašamo, na šta treba da obratimo pažnju, šta budući poslodavci očekuju od nas, a profesorka je sve potkrepljivala konstrukcijom rečenica na nemačkom i tako smo svi zapravo radili kao jedan za isti cilj, da polaznik-kandidat dođe do svog cilja. Jednom rečju, vremenom smo postali kao porodica. Agencija je uvek mislila i bila korak ispred. Administrativno-pravni segment u spremanju sve potrebne dokumemtacije, zakazivanja termina za vizu sam u potpunosti prepustila agenciji. Oni su vodili računa o svemu.

Najzad je došao i dan odlaska za Nemačku. Krefeld ima oko 200.000 stanovnika, otprilike je iste površine kao Novi Sad i veoma sličan njemu sa svojim ravnicama i proplancima. Klinika Helios u Krefeldu jedna je od klinika iz lanca Helios iz čitave Nemačke. Klinika poseduje sva klinička odeljenja, osim psihijatrije, 10-12 operacionih sala visoko opremljenih najnovijim tehnologijama i nekoliko odeljenja intezivne nege. Radi se u tri smene po 8 sati svaka smena u šta je uračnata pauza od 30 minuta, tako da nedeljo rdno vreme iznosi 38.5 sati. Za prvih šest meseci klinika nam je obezbedila zaista lep smeštaj. Svako je imao svoju zasebnu sobu i sve je bilo opremljeno do najmanjih sitnica. Kuhinja je zajednička i opremljena svim potrebnim (posuđe, tanjiri, čaše, šoljice, escajg) kao i prostorije vešeraja. Sam proces integracije protekao je super zahvaljujući dobroj saradnji između agencije i klinike. Imali smo časove nemačkog jezika u sklopu klinike kao pomoć u što bržoj integrciji i usavršavanju. Nakon dobijanja odgovora za proces usaglašavanja naše diplome sa njihovom klinika je u potpunosti preuzela organizaciju naših dodatnih časova i nostrifikaciju diplome.

Sve u svemu shvatite da se Nemci veoma razlikuju od predrasuda koje postoje u našem narodu o njima. Zabavni su, interesantni, vole da se šale na svoj račun, nisu od onih koji vole da se smeju u lice. Tokom čitavog procesa integracije oni su pokusavali da nam se približe, da nam približe svoju kulturu, običaje, vrednovanja, mentalitet, njihov način rada, obrazovanja. Tako je ovih godinu dana iza mene proteklo veoma brzo i bilo nadasve zanimljivo.

Sve u svemu, zahvalna sam Bogu na agenciji Injob, Klinici Helios, mogućnosti da se otisnem i negde daleko potvrdim svoje sposobnosti.

Jelena Ikonić

 

Uncategorized @sr