SPREMNI ZA INTERVJU

InJob je sa svojim partnerima, klinikama u Nemačkoj, ostvario dugoročnu saradnju, zasnovanu na uzajamnom poverenju i ugovorio veoma dobre uslove za svoje kandidate. Otići ćete na obezbeđeno radno mesto, sigurni da će Vas neko dočekati, da će Vam obezbediti smeštaj, organizovati obuku i dodatne časove jezika, pomoći Vam da obavite neophodne formalnosti i da nostrifikujete diplomu.

Na sličan način, nema potrebe da putujete u neizvesnost u potrazi za poslom. Većina intervjua za posao sa predstavnicima klinika organizuje se u Beogradu i u slučaju pozitivnog ishoda, odmah nakon intervjua potpisuje se ugovor o radu. Intervjui se obavljaju na nemačkom jeziku, a dugogodišnje iskustvo kako u posredovanju tako i u nastavi jezika omogućava nam da Vas dobro pripremimo za ovu neophodnu stepenicu na putu. Budući da se na našim kursevima veoma velika pažnja poklanja usmenoj komunikaciji, intervjui se često obavljaju već na A2-nivou, a potpisan ugovor o radu predstavlja veliku motivaciju za dalje učenje jezika i polaganje odgovarajućih ispita.

Svaka klinika ima specifične zahteve, nekima je važnije stečeno radno iskustvo, za druge je najbitnija motivicija i psihološki profil kandidata. Međutim, neke stvari su svima zajedničke. Kako bismo Vam omogućili da zablistate pred budućim poslodavcima, nekoliko priloga na blogu posvetićemo pripremi za intervju.

 1. Dođite na vreme

Nemci su poznati po tačnosti i kašnjenje na zakazani sastanak ostavlja loš utisak. Planirajte vreme tako da stignete najmanje petnaest minuta ranije, kako biste imali vremena da se opustite, umesto da zajapureni i uznemireni utrčite u salu.

 1. Pravilno odaberite odeću

Verovatno ste čuli englesku izreku: „dress for success“. Istraživanja pokazuju da većina HR menadžera u prvih 90 sekundi donosi odluku o tome da li će zaposliti kandidata ili ne, a pravilan odabir odeće jedan je od presudnih faktora. Sačuvajte individualni stil, ali poštujte nekoliko jednostavnih pravila:

 • Urednost stoji na prvom mestu, neka odeća bude uredna, čista, opeglana. Izbegavajte one moderne iscepane pantalone, iskrzane patike, omiljene izlizane farmerke koje Vam odlično stoje i beskrajno su udobne. Odlučite se umesto toga radije za neku urednu, klasičniju kombinaciju.
 • Jednostavnost: Nemci su skloni praktičnom odevanju. Izbegavajte preusku garderobu, visoke potpetice, suknje iznad kolena, ali i suviše elegantne kombinacije i prejaku šminku.
 • Nakit i nokti: zbog specifičnosti posla i rada sa pacijentima bilo bi bolje da nokti budu kratki i da ne nosite suviše upadljiv ili glomazan nakit. Jednostavnost je i ovde čarobna reč, a ukoliko imate dilemu, radije se opredelite za ručni sat nego za veliku narukvicu.
 • Odeća koja Vam pristaje. Dobar odabir odeće treba da Vam pomogne da pred budućim poslodavcem nastupite suvereno i samopouzdano. Odeća će ispuniti tu funkciju jedino ukoliko se u njoj osećate dobro i komotno. Izbegavajte odeću u kojoj se osećate „kao u tuđoj koži“, koja Vam se ne dopada ili za koju smatrate da Vam ne stoji. Uz poštovanje prethodnih pravila slobodno ispoljite individualni stil.
 1. Izbegavajte dodatni stres

Intervju za posao povezan je sa određenim stepenom treme, nervoze i stresa, što je u Vašem slučaju pojačano činjenicom da se on odvija na stranom jeziku. Nemojte sebi stvarati dodatni stres tako što ćete se pre polaska još tri puta presvući, čitati jutarnje vesti ili poći od kuće u poslednjem trenutku i ljutiti se zbog kašnjenja autobusa i gužve u gradu.

 1. Da li dobro poznajete svoj CV?

Vaša biografija će predstavljati osnovu intervjua za posao. Podsetite se pre razgovora još jedanput podataka koje ste u njemu naveli, uvežbajte da te podatke jasno i koncizno prezentujete, spremite objašnjenje za eventualne praznine u radnom stažu ili eventuale dodatne kvalifikacije, obuke i usavršavanja itd.

 1. Iznesite svoju stručnost u prvi plan

Napravite pre intevjua beleške i setite se svih poslova koje svakodnevno obavljate, svih odeljenja na kojima ste radili, medicinskih uređaja kojima se služite, obuka i programa usavršavanja koje ste prošli. Razmislite o tome šta je to što posebno volite u svom pozivu, o svojim prednostima, o osobinama ili veštinama koje Vas posebno preporučuju.

 1. Pokažite motivaciju

Za poslodavce je važno da pronađe kandidate koji će zaposlenje kod njega posmatrati kao dugoročno rešenje, koji će ostati u radnom odnosu, u koje će moći da ulaže i da se osloni na njih. Predstavnici klinika su sa druge strane potpuno svesni toga koliko je ovo veliki korak za Vas i za njih je veoma važno da kod Vas prepoznaju visok nivo motivacije i zainteresovanosti za zaposlenje.

Pokažite da ste motivisani, počevši od stava i načina sedenja. U narednom delu ćemo Vam prezentovati neka od pitanja koja se često javljaju na intervjuima.

 1. Samopouzdani i komunikativni

Na sličan način, poslodavci će se, procenjujući sposobnost kandidata da se dobro integrišu u novo radno okruženje u drugoj zemlji, radije odlučiti za kandidate koje procene kao komunikativne i samopouzdane, nego za one ćutljive i nesigurne. Slobodno govorite i nemojte se plašiti gramatičkih grešaka. Svi su svesni toga da ste u procesu učenja jezika i da ćete neminovno praviti greške. Važno je da ostvarite komunikaciju. Našim polaznicima na kursevima nemačkog jezika uvek prenosimo poruku da je nemoguće naučiti strani jezik ne praveći greške i ohrabrujemo ih od prvog časa da što više i slobodnije govore.

 1. Budite iskreni

Poslodavci žele da Vas upoznaju i da steknu što tačniju sliku o Vama. Zbog toga će Vam postavljati pitanja i o Vašoj privatnoj situaciji, i o Vašem poslovnom iskustvu ali i o Vašim pogledima na određena pitanja. Savet je jednostavan: odgovarajte iskreno, ljubazno i po svojoj najboljoj svesti.

 1. Raspitajte se o budućem poslodavcu

U okviru pripreme za intervju detaljno ćemo Vas upoznati sa klinikom, njenim odeljenjima, težištem rada, uslovima koje nudi svojim zaposlenima i ispričati Vam pojedinosti o smeštaju, kursevima jezika, pomoći oko integracije itd. Bilo bi ipak dobro da i sami potražite prezentaciju klinike na internetu, da saznate neke bitne podatke i steknete što tačnije sliku. Predstavnici nekih klinika redovno postavljaju pitanje šta znate o njima, da li ste pogledali njihovu prezentaciju i sl. i dobar odgovor na ovo pitanje ostaviće veoma pozitivan utisak.

 1. Pripremite unapred pitanja za poslodavca

Razmislite unapred šta biste mogli da pitate poslodavca. Čak i ako su sve nejasnoće razrešene tokom naše pripreme, bilo bi dobro da imate neko spremno pitanje za poslodavca. Postavljajući pitanje ostavićete utisak da ste zainteresovani, da ste se dobro pripremili za intervju, ali i da ste otvoreni i komunikativni.

U narednom izdanju našeg bloga prezentovaćemo Vam pitanja koja se često javljaju na razgovorima za posao i dati savete kako da se pripremite.

Srećno!
NASTAVAK

informacije