TOPLA DOBRODOŠLICA NA KLINICI HELIOS KREFELD

Naši dragi kandidati, nakon dva meseca rada na nemačkoj klinici Helios Krefeld, govore o dobrodošlici, o prvim utiscima, uslovima rada, postupku nostrifikacije diplome, saradnji sa nemačkim kolegama i procesu socijalizacije. Pročitajte njihova iskustva i zapažanja:

„Što se posla tiče, prezadovoljan sam! Uslovi za rad su fantastični, kao i osoblje. Svi su super prema nama i veoma su prijateljski nastrojeni. Do sada nismo imali nesporazuma što se tiče jezika. Trudimo se i učimo iz dana u dan. Uglavnom su mi govorili da pričam super, s obzirom da smo ovde tek nešto više od mesec dana, ali ja sam samokritičan i znam da mogu bolje.

Trenutno radim na intenzivnom odeljenju (chest pain, weaning). Iako nisam imao iskustva na intenzivnom, brzo sam se uklopio, što je i mene iznenadilo. Sledeće nedelje ponovo počinjemo sa nastavom koja će trajati 3 nedelje, a zatim nastavljamo da kružimo na ostalim odeljenjima koja su nam dodeljena. Ta teoretska nastava i praksa se obavljaju zbog nostrifikacije diplome. Iako tokom tog perioda ne radimo, uredno dobijamo platu.

Sa moje tačke gledišta, sva moj očekivanja su više nego ispunjena i voleo bih da tako i ostane.

Hvala Vam što ste nas izveli na pravi put i trpeli skoro godinu dana:-). Trudićemo se da ispunimo očekivanja.“
Aleksandar Sekulić

„Moja očekivanja su bila velika, a od svega onoga što sam očekivao kako će biti …. sve je 5 puta bolje. Najpre doček, … prijem,… smeštaj, …. uslovi rada …. odeljenja …. kolege …. nastava u školi za nostrifikaciju diplome (Anerkennnung). Malo je reći da sam zadovoljan … prezadovoljan!

Trenutno sam zajedno sa Aleksom na pulmološkoj intenzivnoj klinici. Helios je za nas organizovao teoretsku nastavu i praksu za nostrifikaciju diplome i prvog meseca sam bio na našem primarnom odeljenju, zatim na postoperativnoj intenzivnoj. Naše kolege i glavne sestre nas neprestano hvale, „Praxisleiter“ takođe. On nas je odveo na utakmicu u Menhengladbah, a u sredu imam probni trening za Helios Mannschaft Official u fudbalu:-)  (držimo pesnice🙂 Zaista, sve je odlično.“
Dušan Radosavljević

„Moram da naglasim da ću izneti samo činjenice i lično iskustvo. Neko se na novo okruženje privikava lakše, neko teže i sporije. U svakom slučaju, što se bolje savlada jezik, to je lakše.

Na dolasku nam je pripremljena topla dobrodošlica. Unapred su nam pripremili sve ugovore i predali ključeve naših soba. Dobili smo akontaciju u visini od 400 evra za april mesec, kao pomoć do prve plate, kao i 30 bonova za besplatan ručak. Tokom prvih šest meseci obezbeđen je smeštaj po veoma povoljnoj ceni i plaćamo ga na kraju meseca, u obračunu sa platom. Termine za banku, zdravstveno osigurnje, lekarski pregled, prijavu u odeljenju za strance, sve je to Helios organizovao. Naše je bilo samo da se pojavimo i potpišemo.

Klinika je organizovala teoretsku i praktičnu nastavu za nostrifikaciju diplome. Škola traje 10 nedelja i podeljena je u četiri bloka. U toku nastave nismo radili, ali smo uredno dobili platu kao da smo radili. Što se posla tiče, sve je zaista odlično. Dobrodošli smo i lepo prihvaćeni. Ljubazne kolege nas uvode u posao veoma strpljivo i rado nam sve objašnjavaju. Mogli smo da vidimo i da su se naše kolege, koje su ovde već godinu dana, odlično snašle i da su veoma zadovoljne.“
Mikuela Banović

„Prvi utisci sa mog odeljenja B1A2  su odlični. Zadovoljna sam, kolege su spremne da pomognu, uvek da objasne nešto kada ih pitam, cene zainteresovanost. Za sada u smeni uvek sve radite sa mentorom, ništa samostalno. Rad na mom odeljenju je komplikovan, ima mnogo mašina sa kojima su u Srbiji radili lekari, terapiju menjaju medicinske sestre u odnosu na vitalne funkcije i gasne analize. Mora da se ima mnogo znanja, savet za kolege je da ko želi da radi na intenzivnoj nezi, obnovi  anatomiju i fiziologiju. Organizacija i uslovi rada su sjajni. Polagali smo test znanja nemačkog jezika i ja sam upala u grupu za koju je procenjeno da nam nastava jezika više nije potrebna.“
Marina Kuridža

Uncategorized @sr