„Učite vredno i borite se, jer vas čeka bolja budućnost“

Prenosimo vam iskustvo i utiske naše drage kandidatkinje Biljane Grujić o radu i životu u Nemačkoj.

 

U Srbiji sam 29 godina radila na Klinici za Hematologiju u Beogradu.

Preselila sam se u Nemačku 22.09.2019. Trenutno radim na Main Kinzig Klinici u gradiću Schlüchternu u okolini Frankfurta. Ovde radim na internom odeljenju.

Moje odeljenje je 24h prijemno odeljenje i broj pacijenata je promenljiv. Prepodne radnim danima u smeni su i do četiri sestre sa četiri pomoćnika, dok su u drugoj popodnevnoj smeni obično dve sestre sa dva pomoćnika, medjutim to je svakako promenljivo u odnosu na broj i težinu pacijenata. Jedna sestra ima maksimalno 20 pacijenata i to uvek uz pomoć  pomoćnika, ako je potrebno imamo i pomoć još jedne koleginice.

Pre Corone maksimalni broj pacijenata na celom odeljenju je dostizao i do 43.

Od kako je nastala ova epidemija, naravno sistem rada se promenio. Sada su sve sobe na odeljenju pretvorene u izolacione sobe (ISO) gde je smešten jedan pacijent, naravno kod pacijenata se ulazi sa kompletnom opremom i zaštitom.

U svakom trenutku smo imali sve što nam je neophodno počev od dezinfekcionih sredstava do zaštitnih odela i vizira.

Moj opšti utisak vezano za život u Nemačkoj je odličan. InJob tim je imao sluha i odlično su ispratili moje želje vezano za grad u kome bih živela, pa sam samim tim i dobila posao i mestu koje savršeno odgovara mom metntalnom sklopu i potrebama, isto tako i mom suprugu (hvala na tome).

A što se tiče posla i načina rada ovde, s obzirom da imam dovoljno godina  i u ovaj poduhvat sam se upustila zrelo i osmišljeno, uopšte nisam iznenadjena obimom posla, dosta se radi ali se i zaradi. Pritom svi smo mi i u Srbiji puno radili, pa nam samim tim to nije ništa novo.

Vama, dragi moji, čista petica, jer da mi vi niste ukazali poverenje i šansu, s obzirom da sam u agenciju došla sa punih 48 godina, ni ja sada ne bih bila ovde gde jesam.

Na rad agencije i ceo tim nemam nikakve zamerke niti sugestije, već samo pohvale. Želela  bih samo da poručim svim kandidatima, sadašnjim i budućim, da veoma ozbiljno, odgovorno i temeljno pristupe učenju jezika, jer bez dobre osnove koja može da se stekne u agenciji, spor je napredak i jako je teško. Zato učite vredno i borite se, jer vas čeka bolja budućnost, to je moje iskreno mišljenje i iskustvo.

Uncategorized @sr